Bal Oniks

Bubble Oniks

Cappuccino Oniks

Velluto

Gümüş Oniks

Gümüş Oniks

Gold Oniks

Coccacola Oniks

Satin Oniks

Salmon Oniks

Beyaz Oniks

Dark Desert Rose

Light Desert Rose

ONİKS

Kireçtaşı /dolomitin ısı, basınç ve sulu çözeltilerin etkisiyle başkalaşıma uğraması sonucu ortaya çıkan kayaç türleri genel olarak mermer adıyla tanımlanır. Oniks, 4 ana gruba ayrılan mermer çeşitlerinden biridir. Doğal taşlardan Oniks taşı, yapı malzemeleri arasında dünyada çok tercih edilen taşlardandır.

ONİKS KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

Oniks yeraltı sularında ki çözünmüş kalsiyum karbonatın ince gözeneksiz bantlar şeklinde çökelmesiyle oluşan kayaçlardır. Milyonlarca yıl içerisinde yeryüzüne ulaşan oniks taşı, kayaçların ve bazı bileşenlerin ısınma ve soğumasıyla zaman içerisinde bir araya gelmesi üzerinden oluşmuş bir taştır.

Oniks Mermer taneleri gözle görülmeyecek kadar ufak yapılardan oluşmuş, kristal bir kayaçtır. Oniks mermeri, kalsiyum karbonatlı soğuk kaynak sularının çökeltisiyle oluşur. Görünüşünde ki kristalize ve saydam yapısıyla farklı mermer türlerinden ayrılabilir. Oniks ışığı geçirebilirken, mermerlerde sadece saydamlık mevcuttur ve ışık geçirgenliği yoktur. Oniks mermerlerinin diğer mermer türlerine göre daha sert bir yapıları vardır. Bu nedenle işlenmeleri daha zordur.  Oniks mermeri işlenirken 4 aşama da şekillendirilir.

– kesme

– şekillendirme

– parlatma

– cilalama

ONİKS KULLANIM ALANLARI

Oniks mermer sayesinde; mekânlarda albenili ve ışıltılı sütunlaroniks duvar kaplamaları,  şöminelermermer masa, takı, süs eşyaları, vazo biblolar ya da satranç takımları yapılabilir. Oniks mermerini diğer doğal taşlardan ayıran özelliğiyse kayaçlardan farklı olan tuz oranıdır. Oldukça tuzlu bir ortamda oluşur, geç çökelmesi sayesinde daha fazla kristalize olur. O altınımsı mükemmel rengiyse bu sayede ortaya çıkmaktadır. Kristalize olan ve aynı zamanda ışığı geçirme kapasitesi yüksek oniksler, muhteşem görüntüleri sayesinde en fazla tercih edilen doğal taşlardan olmaktadır.

Oniks mermeri genellikle iç mekânlarda dekoratif amaçlı zemin döşemelerinde, cephe kaplamalarında kullanılır.

Oniks, avm, iş merkezi, konut yapıları, rezidanslar, kültür sanat merkezlerinin fuayelerinde ve mekânların giriş bölümlerinde, göze çarpan yerlerinde ışıklandırılarak uygulanmaktadır.

Ayrıca; bardesk ön kaplama, bardesk üst kaplamalarında, resepsiyon masaları ön kaplamaları, eğlence mekanları, sütun kaplamaları, apartman girişlerinde uygulanmaktadır.

Oniks plakalarda renklerin geçişleri nizami biçimde olduğu için iki ve ya daha fazla oniks plakanın bir araya getirilerek plakada ki renk, doku ve desenlerinin birbirinin devamı şeklinde oniks bookmatchler oluşturulur.

ONİKS RENKLERİ

Oniks, mermerden farklı olarak ışık huzmelerini plakanın üzerinde kısım kısım geçirerek taşın üzerinde gölgelemelerle destansı bir görünüm oluşturur. Efesus  Stone olarak elimizdeki mevcut  oniks renk çeşitlerimiz

Beyaz Oniks

Yeşil Oniks

Gümüş Oniks

Satin Oniks

Salmon Onikslerden oluşmaktadır. Bu oniks çeşitleri içerisinde birden fazla renk bulundurur.

GÜMÜŞ ONİKS VE GÜMÜŞ TRAVERTEN OCAKLARIMIZ

Oniks çeşitlerinden biri olan gümüş oniksReisoğlu Mermer olarak kendi ocağımız olan Emirdağ Ocağından çıkarılmaktadır. Ocaklarımızdan çıkarılan bloklar ihraç edilmekle beraber,  üretim tesislerimizde ebatlı ürün veya istenilen kalınlıkta plaka olarak da piyasaya sunulmaktadır.  Gümüş oniks çıkarıldığı bloğa göre renk geçişleri değişim göstermektedir. İçerisinde sarı ve kahverenginin yoğunluk gösterdiği plakalar mevcutken, mavi ve gri geçişlerin yoğun olduğu plakalar da mevcuttur. Gümüş oniks mekânlarda kullanımında kendine has görünümüyle dikkatleri üzerine çeken bir mermer çeşididir.

ONİKS NASIL İŞLENİR

Mermer döşeme elemanlarından biri olan oniks mermeri ilk aşamada, bloklar halinde atölyelere girer. İlk iş olarak uygun büyüklüklerde kesilir. Kesim sırasında dairesel elmas uçlu testereler kullanılır. Burada oluşan ısıyı önlemek amacıyla elmas kesiciye su gönderilir. Oniks taşının şekillendirmesiyse tornada yapılmaktadır. Taş öncelikle takozlarla işleme hazırlanır.  Dönen tezgâhta taş şekillendirilmeye başlanır. Bu işlem tamamen profesyonellik gerektirir. Ek olarak şekillendirme sırasında; madırga, çarpacak, murç, arda, gönye, pergel, delgi tığı, keski, törpü, eğe gibi aletlerden de yararlanılır.

Mermer ocaklarından elde edilen oniks taşı, parlatma işlemi için ayrı bir tornaya geçilir. Bu esnada taş kırılmalarını önlemek için küçük tahta desteklerle tornaya yapıştırılır. Burada karbon taşı ve su zımparası kullanılır.

ONİKS YÜZEY İŞLEMLERİ

Oniks mermerler de parlaklığından dolayı yüzey işlemi olarak cilalama tercih edilse de honlama, eskitme, fırçalama gibi işlemlerde uygulanmaktadır.

ONİKS FİYATLARI

Oniks mermer fiyatlarımermer ve doğal taş piyasasında en çok değişkenlik gösteren mermer fiyatlarıdır.

Çünkü oniks mermeri saydamlığı, ışık geçirgenliği ve görsel güzelliği arttıkça fiyatı da doğru orantıda artış gösteren bir taş türüdür.